This page has been robot translated, sorry for typos if any. Original content here.

Як стати повністю невидимим на Facebook

Чат в Facebook: як стати невидимим

Якщо ви регулярно користуєтеся чатом на Facebook, то рано чи пізно ви зіткнетеся з тим, що з певною людиною вам буде спілкуватися ніколи. Можливо, тільки в цей вечір або тільки в цей вихідний день. Звичайно, можна відключити чат, але тоді ви не зможете спілкуватися і з іншими користувачами. А якщо до того ж хтось вам повинен написати і ви з нетерпінням чекаєте повідомлення?

Вихід є. Для цього вам необхідно розкрити чат-стрічку на Facebook.

Как сделаться полностью невидимым на Facebook

На нижньому рядку ви побачите значок-шестірню. Це «Параметри». Натисніть на нього. А потім в віконці, що з'явилося виберіть рядок «Інші параметри» і натисніть на неї.

Как сделаться полностью невидимым на Facebook

Тепер виберіть найбільш прийнятний для вас варіант. Наприклад, ви можете ввести ім'я одного або друзів, які будуть вас бачити в статусі оффлайн. Решта користувачів будуть вас бачити в он-лайн режимі. Для цього вам необхідно вибрати пункт «Включити Чат для всіх друзів окрім ...» і в порожнє поле ввести ім'я користувача (користувачів). Потім натисніть кнопку «Зберегти», щоб встановити влаштовує вас режим.

Как сделаться полностью невидимым на Facebook

Або ви можете вибрати пункт «Включити Чат тільки для деяких друзів ...» і, як і в попередньому випадку, ввести імена тих користувачів, з якими ви б хотіли спілкуватися. Решта друзі будуть споглядати лише ваш статус офлайн. Не забудьте натиснути кнопку «Зберегти».

Как сделаться полностью невидимым на Facebook

Як стати повністю невидимим на Facebook

Закон переходу кількості в якість справедливий і для інтернету. З більш ніж мільярдом користувачів Facebook «переріс» форму соціальної мережі - тепер він виконує функцію онлайн-паспорта, ідентифікатора людини в віртуальному просторі. І дійсно, сьогодні Facebook буває просто необхідний для доступу до потрібної інформації. Найбільша соціальна мережа буквально притиснула інтернет-користувачів до стіни - тисячі сайтів дають доступ до їх вмісту тільки після авторизації через Facebook. Часто цей фактор є вирішальним при реєстрації нового користувача - буває, що не так потрібен сам Facebook, скільки можливість вільно подорожувати по сучасному інтернету.

Як результат - користувач Facebook буквально оголюється перед усім світом. Особисті дані, фотографії, відвідані місця, пошукові запити, особисті уподобання - все це потрапляє прямо в руки рекламодавців, від таргінг спаму яких просто немає порятунку - за рахунок чого Facebook і процвітає як комерційна компанія. І справа не тільки в рекламі. Сам факт того, що всю соціальну активність можуть детально вивчати сторонні люди, викликає серйозний дискомфорт.

Але Facebook не хоче просто так випускати користувачів з екрану свого «радара» - чим більше інформації про користувача збере соцмережа, тим більше заробить. У міру розвитку Facebook все більше налаштувань за замовчуванням змінюються таким чином, щоб якомога більше подробиць ставали відкритими. Однак ніщо не заважає користувачеві змінити налаштування вручну. Для цього потрібно детально у всьому розібратися, в чому допоможе наступна інструкція.

Щоб увійти в налаштування доступності персональних даних натисніть на «шестерінку» на верхній панелі головної сторінки Facebook і виберіть «Конфіденційність»

Для початку приховуємо всі пости від сторонніх очей - перетворимо Facebook в персональний особистий щоденник. У зміні всіх налаштувань, включаючи «Хто може бачити мої матеріали» дотримується єдиний принцип - натиснути на кнопку «Редагувати», розташованої біля правого краю ...

... і в випадаючому меню вибрати «Тільки я», або іншу «сувору» опцію, з назви якої зрозуміло, хто отримає доступ до даних.

Аналогічно можна закрити вхідні повідомлення від сторонніх осіб. Повністю деактивувати повідомлення неможливо, але є варіант приймати їх тільки від «друзів друзів».

Також корисно включити сувору фільтрацію «Вхідних» - і Facebook може більше не намагатися спамити «повідомленнями тих, хто може бути вам цікавий».

Одна з найбільш корисних налаштувань дозволяє перекрити витік поштової адреси і номера телефону - з її допомогою коло «допущених» до найкритичніших персональних даних обмежується «друзями».

Наступна опція забороняє пошуковикам «шарити» по вашій сторінці в Facebook - активність можна буде відстежити з «зовнішнього світу».

Наступний блок налаштувань присвячений «Хроніці» Facebook (в англомовному інтерфейсі називаються Timeline). Встановивши найсуворіші налаштування на цій сторінці можна перетворити свій Facebook в даний бункер. Для цього використовується той же принцип, що і на закладці "Конфіденційність" - натиснути на «Редагувати» навпроти кожної настройки і вибрати самий «суворий» пункт з меню, що випадає.

Після зміни всіх налаштувань сторінка налаштувань «Хроніка і позначки» повинна виглядати наступним чином:

Один з важливих каналів витоку персональних даних (так само як і невичерпне джерело спаму) - додатки та онлайн-сервіси, що вимагають для запуску особисті дані з Facebook. Існує радикальний спосіб відключення додатків - «центральний рубильник», розташований тут:

Якщо його «смикнути», сторінка налаштувань додатків буде виглядати приблизно так:

Проте багато користувачів, по суті, реєструвалися на Facebook саме заради можливості користуватися додатками. Тому відключення «центрального рубильника» призведе до небажаної втрати реєстраційний даних і взаємозв'язків на всіх сервісах, де користувач реєструвався за допомогою Facebook.

Щоб уникнути таких випадків можна виконати складнішу, але також більш точну настройку - селективно видалити невикористовувані додатки, а в решти відключити «видимість» для сторонніх очей і дратівливу розсилку «спеціальних пропозицій»:

Останній блок налаштувань стосується реклами на сторонніх сайтах і «соціальної» реклами. Ці опції корисно закрити таким же чином, як були закриті опції конфіденційності, а саме - натиснути на «Редагувати» навпроти кожної з них ...

... і вибрати зі списку пункт «Ніхто»

Передостанній пункт забороняє рекламодавцям використовувати ваше ім'я і фото з профайла на Facebook в своїй рекламній продукції - це важливо, оскільки всі користувачі Facebook дали соцмережі такі повноваження в момент реєстрації. І остання настройка відключає «передбачення» в рекламній видачі в дусі «ваші друзі вибирають це».

На цьому «анонімізація» профайла Facebook завершена. На щастя, всі налаштування (крім «центрального рубильника» додатків) є оборотними - їх завжди можна повернути або зробити трохи більш відкритими. А ось чого повернути назад не можна - це персональні дані, одного разу потрапили на простори Мережі.