This page has been robot translated, sorry for typos if any. Original content here.

Снігові барси більше не під загрозою зникнення!

Снежные барсы

Ірбіс, або сніговий барс, або сніговий леопард (лат. Uncia uncia, за іншою класифікацією - Panthera uncia) - велике хижий ссавець сімейства котячих, що мешкає в горах Центральної Азії.

Снігові барси перебували під загрозою зникнення з 1972 року, але тепер для цих гірських кішок все змінилося в кращу сторону. Дивимося і радіємо разом з ними :)

Снежные барсы

Як повідомив Міжнародний союз охорони природи і природних ресурсів 14 вересня 2017 року ирбис (він же сніжний барс) був виключений зі списку вимираючих видів.

Снежные барсы

Цей вид, як і раніше зіштовхується з високим ризиком зникнення в дикій природі. Тільки це відбувається не так масштабно, як раніше.

Снежные барсы

Через свою унікальними кольорами снігові барси є ласою здобиччю для браконьєрів, що і призводить до швидкого зменшення чисельності дорослих особин в дикій природі.

Снежные барсы

На світовому ринку ірбіси завжди користувалися попитом і цінувалися дуже дорого. Довгий час ирбис вважався небезпечним і шкідливим хижаком, тому полювання на нього була дозволена цілий рік, будь-якими методами. За видобуток ірбіса навіть видавали премію.

Снежные барсы

У той час, як світ як і раніше вкрай стурбований статусом снігового барса, ми можемо відзначити невелику перемогу в боротьбі за їх виживання.

Ірбіс, або сніговий барс, або сніговий леопард

wiki Ірбіс відрізняється тонким, довгим, гнучким тілом, відносно короткими лапами, невеликою головою і дуже довгим хвостом. Досягаючи разом з хвостом довжини 200-230 см, важить до 55 кг. Забарвлення хутра світла димчасто-сіра з кільцеподібними і суцільними темними плямами.

В силу важкодоступність місцеперебування і низької щільності виду досі залишаються малодослідженими багато аспектів його біології.

В даний час чисельність Ірбіс катастрофічно мала - популяція виду в 2003 році за різними оцінками становила від 4 до 7 тисяч особин. У XX столітті він був внесений до Червоної книги МСОП, в Червону книгу Росії, а також в охоронні документи інших країн. Станом на 2016 рік, охота на Ірбіс заборонена.

Добре помітні великі кільцеподібні плями у формі розеток і довгий пухнастий хвіст

Сніговий барс добувався в незначних кількостях - світовий видобуток барса, до заборони полювання на нього, становила не більше 1000 шкур на рік. У 1907-1910 роках світова щорічний видобуток шкур сніжного барса становила 750-800 штук. У 1950-1960-х роках, на території колишнього СРСР його шкури заготовляли лише десятками. При цьому заготівельна ціна на них була вкрай низька - в середньому близько 3 рублів. Основними областями промислу ірбіса були Таджикистан і Киргизія. Шкури йшли головним чином на виріб килимів, жіночі шуби, Дохи і коміри.

На світовому ринку ірбіси завжди користувалися попитом і цінувалися дуже дорого. Довгий час ирбис вважався небезпечним і шкідливим хижаком, тому полювання на нього була дозволена цілий рік, будь-якими методами. За видобуток ірбіса навіть видавали премію. На світовому ринку живі ірбіси завжди користувалися високим попитом, а їх продаж було дохідної статтею зооекспорта.

За даними експертів, в 1998 році на території Росії незаконно видобули 15-20 Ірбіс. Внаслідок нечисленності барса і приуроченности його до малолюдних районах, його шкоду мисливському господарству і тваринництву незначний.

територія країн ареал,
площа (км²)
оцінена популяція
(Приблизно)
рік оцінки
Афганістан 50 000 100-200 2003
Бутан 15 000 100-200 1994
Китай 1 100 000 2000-5000 1998
Індія 75 000 200-600 1994
Казахстан 50 000 180-200 2001
Киргизія 105 000 150-500 2001
Монголія 101 000 500-1000 2000
Непал 30 000 300-500 2009
Пакистан 80 000 200-420 2003
Росія 60 000 150-200 2003
Таджикистан 100 000 180-220 2003
Узбекистан 10 000 20-50 2003
Снежные барсы

Снежные барсы

Снежные барсы

Снежные барсы

Снежные барсы

Снежные барсы

Снежные барсы
Ми-ми-ми метр

Via 4tololo.ru & wiki